Nekaj o nas in okolici

Tam, kjer štorklje še vedno imajo svoj dom

storklja2.jpgDragi prijatelji Prekmurja !

 Pozivamo vas na vrnitev k naravi, v iskanje lastnega miru in tišine, na srečanje s samim seboj. Prekmurje, tisti skrajni severovzhodni predel Slovenije, ki se kot oster klin zabada v sosednje države Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, ki se zdi kot romantična pokrajina s slamo kritih hiš, klepetajočih klopotcev, dežela zdravja, prijaznih ljudi in slastne domače hrane in štorkljo kot zaščitnim znakom, je mogoče vaša prava izbira.

Ne oklevajte, napravite spremembe in za trenutek izstopite iz začaranega kroga visokih delovnih zahtev in vsakdanjega stresa. Uživajte v čudoviti naravi in obenem naredite še kaj za svoje zdravje in dušo. Privoščite si svobodo kreacije lastnega časa.

Vzemite svoj bicikl, razširite korak, izberite smer in najdite svojo stezo. To je lahko ob reki Muri, na Ravenskem, Dolinskem, Goričkem ali v Lendavskih goricah. Nekje visoko, bo nad vami krožila štorklja.

Reka Mura – reka daje pokrajini osnovno obeležje. Mura in Prekmurje sta povezana in eden brez drugega bi težko obstojala. Med Veržejem in Hotizo je krajinski Murski park z okljuki, prodišči, otoki, rokavi in mrtvicami, z značilno poplavno floro, ribami in gnezdišči sive čaplje. Vožnja z brodom na Muri je pravo doživetje.

Izviri zdravilne vodeMoravske Toplice so ene najuspešnejših naravnih zdravilišč v Sloveniji. Voda ob izviru doseže 62-73° C, ohlajena pa od 36-38° C. V dvajsetih bazenih je 5000 m vodnih površin.

Terme Lendava so najmlajše prekmursko zdravilišče, ki ležijo na obrobju skoraj tisočletne Lendave pod obronki slikovitih Lendavskih goric. Zdravilišče Radenci – zdravilišče s tradicijo in v znamenju treh src, ki ponazarjajo zdravo naravo, zdravilne vrelce in novo življenjsko moč. Termalno kopališče Banovci – ob termalni vodi, ki ima ob izviru 55°C je nastal edini slovenski naturistični kamp.

Gradovi-v Murski Soboti je soboški grad s krasnim baročnim portalom, okoli katerega se košati mogočni park, v sami notranjosti pa se nahaja muzejska in narodopisna zbirka. Lendavski grad z baročnim obrazom iz 18. st. v obliki črke L ( v znak vdanosti cesarju Leopoldu), je dal po odhodu Turkov pozidati knez Esterhazy. Grad pri Gradu na Goričkem je največji grad v Sloveniji. Ima toliko sob, kot je dni v letu. Tu nastaja center trideželnega parka Goričko- Raab- Őrszég.

Sakralna arhitektura – V Bogojini je prelepa Plečnikova cerkev, ki jo odlikujejo tri stvari: nenavadni okrogli zvonik, domiselna in ubrana zlitost ohranjene stare gotske cerkve iz 14. stoletja, ki služi novi za vhodni prostor in za kor ter okrasje iz izdelkov domače obrti, ki krasijo leseni strop in glavni oltar in so plod dela nekdanjih bogojinskih in filovskih lončarjev. Nedaleč od Plečnikove »bele golobice« je v Selu romanska rotunda sv. Nikolaja iz 13 stoletja. Med starimi cerkvami v Sloveniji je izredna po tem, da je okrogle oblike. Radgonski mojster J. Aquila ( 14. st ) je s freskami obogatil Turniško in Martjansko cerkev. V Lendavskih goricah v kapelici svete Trojice se hrani Hadikova mumija.

Hrana in vino – Domačini z veseljem uspešno negujejo tradicionalno pripravljanje hrane kot tudi pripravo sestavin za to. Izstopajo prekmurska šunka, mlečna juha z ajdovo kašo, bograč, koline z bujto repo, dödöli, zlevanke, ocvirkove pogače, retaši, prekmurska gibanica…

V Prekmurju je vino svetost, potreba in ljubezen, kultura življenja, hrana in pijača, molitev in kletev. Gorička in lendavsko goriška vina so pravo doživetje.

Vse te dobrote nudijo številne prekmurske gostilne, nekatere z daljšo gostinsko tradicijo. Gostilna in penzion Šinjor v Martjancih je gostišče s stoletno tradicijo. Tu gosta pogostijo s hrano, ki je pripravljena po babičinih receptih in na tradicionalni način, kar je izraz največjega spoštovanja in pozornosti.

Ta zapis je nastal v gostišču Šinjor.

Franc Maučec